Обмудсманът Мая Манолова е изразила готовност да се включи в президентските избори. Манолова е направила заявка в личен разговор с водача на БСП в общинския съвет в Бургас Евгени Мосинов. Обявила е, че има сили да участва в кампанията. „Мога да се боря и искам”, казала Манолова.

Червените в Бургас все още не са излезли с единно становище за кандидатурата за кандидат-президентска двойка, която ще предложат на централно ниво. Спрягат се имената на Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Стефан Данаилов и Мая Манолова. За вицепрезиденти – Андрей Пантев, Петър Кънев, Атанас Мерджанов. Преговорите с лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева са зациклили. „Дончева ще играе самостоятелно”, каза общинският председател на БСП Николай Тишев. Условието е всички да я подкрепят, уточни той. „Татяна е труден характер”, допълни Евгени Мосинов. „Трудно ще се намери кандидат за вице на Татяна Дончева, може би трябва да се клонира”, коментира Николай Тишев.

Ръководството на левицата ще търси по-широка кандидатура, която да обхване периферията и центъра, а не тясно партиен кандидат. Номинациите ще бъдат финализирани на 26 юли и едва тогава червените ще обявят кандидатурите. С конкретни имена ще се говори след 15 август. Според червените кандидатът за президент трябва да е „патриотично настроен, социално чувствителен и във връзка с последните събития във Франция и Турция, да е човек който да може да се справя с такива ситуации”, обобщи Николай Тишев.