Хотелиер си направи собствена канализация, която да обслужва хотела му „Феникс“ в курортното селище Лозенец, Община Царево. За целта той прокопал общински терен, за да прокара тръбите. Нелегалната канализация работела необезпокоявано цели 11 години и беше открита като находка, след като теренът, през който минава, беше предвиден за строителство. Статутът на имота разбуни спорове в Общинския съвет в Царево. На предходната сесия на местния парламент съветниците от управляващото мнозинство гласуваха предназначението на общинския терен да бъде променено от парцел за озеленяване и спорт в такъв за жилищно строителство. На заседание на ОбС в Царево днес пък стана ясно, че той ще бъде разделен на части и ще бъде изградена пешеходна алея, чието предназначение ще бъде под нея да минава намерената нелегална канализация, след като бъде узаконена.

Имотът отново разбуни страстите, като от опозицията в доминирания от ГЕРБ ОбС бяха категорични, че теренът не трябва да бъде предвиден за жилищно строителство. „Явно се е явил клиент за част от имота, а не за целия“, каза Станислав Добрев от „Народен съюз“. Още на предходната сесия другият съветник от неговата група- Емил Пейчев, се обяви против отреждането на парцела, който е от около 2 дка за строителство. „Трябваше да го оставим за зелениа площ, той беше единственият в Лозенец“, заяви той.

Решението за отреждането на имота за строителство обаче беше взето, а след това беше открита и незаконната канализация.

„Тръбите са абсолютно нелегални. Изненадващо за нас дойде собственикът и си призна, че си направил канализация със съгласието на бившия кмет на Лозенец, а може би със знанието на Общината при предходното управление. Изградил е канал и водопровод. Най-лесният начин е да разрушим този канал, но на негово място ще се появи друг, след като някой начертае една карта. Ролята на Общината не е да руши, а да гради. В миналото е направено некоректно, но има начин тази грешка да бъде поправена. Днешното решение дава възможност на администрацията да поправи тази грешка и да бъде обособена една пешеходна алея, под която да бъде поставена канализацията“, заяви кметът на Царево Георги Лапчев след сесията на ОбС днес. Според него дебатът дали имотът да бъде за жилищно строителство или за озеленяване е популизъм.

Това беше единствената точка от дневния ред днес, която разпали коментари в залата. Съветниците гласуваха всички предложения на администрацията, като някои от тях дори скучаеха и използваха служебните си лаптопи за проверка на електронните си пощи, разглеждане на новинарски и модни сайтове. Председателят на ОбС Даниел Скулиев, който води с ентусиазъм заседанията, отбеляза със задоволство, че сесията е приключила за по-малко от 2 часа.