Поредната процедура за избор на обществен посредник в Бургас претърпя провал на днешното заседание на Общинския съвет. Нито един от тримата кандидати за поста – преподавателят Ваня Стаматова, бившият общински съветник от ГЕРБ Илияна Гъбева и журналистът и също бивш общински съветник, но от БСП – Ваня Чечева, не успя да събере необходимите 35 гласа в общо 51-членния местен парламент. Трите дами бяха заедно с досегашния обществен посредник Таню Атанасов, който 10 години заема поста, понеже не може да бъде избран негов приемник. След обявяване на резултатите, той получаваше вялол поздравление, тъй като се надяваше този път да бъде освободен. Оказа се обаче, че отново ще изпълнява тази функция или до провеждането на нова процедура или до закриване на длъжността.

При гласуването днес Ваня Стаматова получи 1 глас, Ваня Чечева – 2, а Илияна Гъбева – 28, 4 бюлетини бяха недействителни. „При тези провелени избори, може би наистина ще се мине към закриване на длъжността“, коментираха разочаровани кандидатите.

По време на дебатите в залата днес се чуха разпосочни мнения и оценки за съществуването на омбудсман в Бургас и неговата роля. Изразени бяха крайни мнения, като едни отчитаха значението на обществения посредник, а други пък смятаха, че само излишно се харчат общински пари за неговата поддръжка. От НФСБ дори заявиха, че на следващото заседание ще входират докладна записка с предложение институцията да бъде закрита.