Над 350 членове, симпатизанти и активисти на ДПС- Бургас отидоха в центъра на Джебел днес за годишнината от протестите на местните хора срещу тоталитарната власт на 19 май 1989 г.

ДПС и ДОСТ се изправиха един срещу друг, а полиция и жандармерия блокира града. Бургаската група за първи път след създаването на ДОСТ застана очи в очи с депутата, избран от региона, Хюсеин Хафъзов. Той беше едно от най-екзалтираните и речовити лица на ДПС, но в момента е един от моторите на формацията на отцепелия се бивш лидер Лютви Местан.

„Хафъзов не каза нито дума. Дори избягваше да ни погледне. Въпреки опитите на ДОСТ да създаде структури в Бургаска област, засега няма индикации за такива. Днес се видя отношението към тази формация какво е – бяха освиркани тотално. Хафъзов не можеше дори да се изправи пред хората“, казаха пред Бургас Инфо членове на ДПС, участвали в днешното мероприятие в Джебел.

Първи в Джебел се появиха представители на ДПС, заедно с лидера на партията Мустафа Карадайъ. В центъра на Джебел се струпаха над 10 000 души. Лютви Местан и привържениците прекараха около половин час в сградата на общината, чийто кмет Бахри Юмер е бивш лидер на ДПС за Кърджалийска област и настоящ привърженик на Местан.

Според членове на бургаската група на ДПС сред съмишлениците на Местан в Джебел е нямало нито един друг представител на региона, освен Хюсеин Хафъзов.