Парламентът реши да се произведе национален референдум, предложен от екипа на Слави Трифонов, информира БТА.

Сред въпросите са дали броят на народните представители да бъде намален до 120 души и те да се избират мажоритарно. В предложението на инициативния комитет е и народът да каже иска ли задължително гласуване и дистанционен вот.

Вчера депутатите от правната комисия приеха предложеното допитване, отхвърлиха само въпроса за електронното гласуване. Причината е, че то вече е уредено в Изборния кодекс. А от БСП се заканиха, че ще дадат референдума на Конституционния съд.

Шестте въпроса, които трябва да се подложат на гласуване са: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”.