Хандбален клуб Фрегата – Бургас отстъпи пред Локомотив – Варна във финалния мач от Купата на България, който се игра в спортна зала „Младост”. Гостите надиграха домакините с 28:21 (17:7) и дублираха победата си от миналата година, когато двата тима отново бяха в спор за купата. На трето място се класира отборът на Добруджа, който победи втородивизионния Шумен с 36:19 (16:6).

За да подкрепят Фрегата, днес в залата бяха кметът на Бургас Димитър Николов и основният спонсор на тима - управителят на транспортна фирма „М-Бус” Румен Христов. Градоначалникът награди най-резултатния играч в турнира - Живко Георгиев от тима на Добруджа, който записа общо 20 гола. За най-добър защитник бе обявен Димитър Асенов от Фрегата. Неговото отличие връчи Румен Христов. Най-добър разпределител стана Николай Начев от Шумен, а най-добър вратар Иван Иванов от Локомотив - Варна.

Макар само преди седмица бургаските играчи да надиграха „Локомотив”, днес шансът бе на страната на гостите. А най-големият им коз се оказа вратарят Иван Иванов – Змея. В първото полувреме Фрегата допусна Локомотив да доминира, но успя да се върне в играта във вторите 30 минути и да вдигне публиката на крака. Въпреки възторжените викове на феновете обаче, бургазлии не успяха да стопят разликата от 7 гола и заеха второто място на почетната стълбичка.

„Днес на игрището имаше един вратар и неговото име е Иван Иванов. Той успя по блестящ начин да затвори вратата на Локомотив. Нашите вратари не успяха да проявят възможностите си, а аз винаги съм казвал, че вратарят е половин отбор. Когато Иванов ни прекърши до двайстата минута със спасяванията си, ние трудно можехме да се върнем в мача”, каза треньорът на Фрегата Никола Добрев. Той получи поздравления от кмета на Бургас за достойното представяне и окуражаване отново да се качи на първото място на почетната стълбичка от спонсора Румен Христов.

Кметът Димитър Николов връчи купата на победителя в турнира, както и медалите на отборите. Мача гледаха и председателят на постоянната комисия по „Младежта и спорта” към Общинския съвет Калчо Белов, както и началникът на отдел „Спорт” в Общината Веселина Деведжиева.

В талисман на Фрегата се превърна детето на левия гард на тима Димитър Петков. То бе неотлъчно до татко си при награждаването и също, като него, получи медал от кмета.