Токът за бита ще поскъпне от 1 юли, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Владимир Малинов по БНТ. Според него причината за това е наличието на дефицит от 450 млн. лв. във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. До края на юни този дефицит ще стане 550 млн. лв. Ако КЕВР спазва нормативната база, през следващия ценови период този дефицит трябва да бъде компенсиран и няма как това да не се отрази на цената на тока за бита, заяви министърът.

Всъщност парите във фонда идват от вноски на производителите и търговците на ток и дефицитът би могъл да бъде покрит с повишаване на вноските. Но Малинов заяви, че предприемат мерки, така че да минимизират удара, който всяко домакинство би понесло.

Министър Малинов обясни, че преговарят с Южна Корея за съвместни покупки на втечнен природен газ. Южна Корея е в топ три на най-големите вносители на втечнен природен газ и при преговорите за покупка е добре да има голям потребител. До дни ще бъде пусната процедура за концесия за търсене и добив на газ и нефт в блок на находището “Хан Тервел”. Очаква се интерес да има от редица компании, включително и от азербайджанската СОКАР.