Правете разлика между ПП и ДБ, ДБ са системна партия, обърна се към актива на ГЕРБ в Сливен лидерът на партията Бойко Борисов. Градът на стоте войводи е поредната спирка от предизборната обиколка на Борисов.

В словото си Борисов обърна внимание, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов не е водач на листа, а лица като Тодор Тагарев не са в листите.

Кой е представителят на ДБ в листата на ПП - ДБ в Сливен, попита хората в залата той. Стана ясно, че листата няма представител на традиционната десница.

"Прави ли ви впечатление, че моят приятел Радан Кънев е пети? Не е ли по-странно Кирил Петков да води в Перник и след това да вкара своя приятел Бойко Рашков. Те не правят добра услуга на партията ПП и накрая ще ги доведат до нов спад. Защото на нито един въпрос не могат да отговарят. За всичките схеми, за всичката корупция. Те не могат да отговарят", каза Борисов.

"И там е този разлом. Защото ДБ са системна партия. Искам и колегите от ДБ, и техните избиратели да разберат, че както ПП-тата се качиха върху всички нас и искаха с 30 човека да узурпират цялата власт в държавата, сега последиците са за ДБ. Същите последици, които търпи ГЕРБ", отбеляза Борисов.

"И за децата вече е ясно докъде ПП доведоха през последните години държавата. С мъка гледам и как се променят нещата в геосвета. На ръба сме на глобалната война. Изборите в Северна Македония, заявките, които дадоха водещи политици. С колегата Мицковски съм работил винаги добре. Но бих ги призовал колегите - да си оберат реториката и да се придържат към Договора за добросъседство, който подписахме", отбеляза Борисов.

Той изтъкна и водещата роля на евродепутатите от ГЕРБ в ЕНП: Ние доказахме, че другите са аматьори. За мъка на техните избиратели. Гледам какво става по "Витошка" - техните избиратели ги кълнат. Те вече съжаляват за "спасението", за тази мнима промяна.

"И за децата вече е ясно докъде ПП доведоха през последните години държавата. С мъка гледам и как се променят нещата в света. На ръба сме на глобалната война. Изборите в Северна Македония, заявките, които дадоха водещи политици. С колегата Мицковски съм работил винаги добре. Но бих ги призовал колегите - да си оберат реториката и да се придържат към Договора за добросъседство, който подписахме", отбеляза Борисов.

Той изтъкна и водещата роля на евродепутатите от ГЕРБ в ЕНП: Ние доказахме, че другите са аматьори.

И продължи: "Три години нямаме План за възстановяване! Но ние направихме и добри неща за тези 9 месеца. На маса сектори повишихме заплатите. Успяхме да защитим Маришкия басейн. Успяхме да направим що-годе бюджет, да направим над 20-30 закона, касаещи Плана за възстановяване. В парламента показахме разликата между експертизата на ГЕРБ и всички останали".

"Сега се хванали за една опорка - кой командва в ГЕРБ. Искам да отправя към ПП една приятелска препоръка - да си гледат своята партия. Да си гледат как излезе "Чаталджа", как излезе приятелският огън. Отчетлива трябва да е разликата, за да може да искате от мен да нося отговорност", коментира още лидерът на ГЕРБ. Борисов посочи, че информацията е излязла по време, когато финансов министър е бил Асен Василев.

"Кой с кого ще управлява - сега има такава опорка в медиите. Вече е сигурно, че Асен Василев не може да е министър... А Денков, академикът, иска да обвинят за пачките пудела. Той стана академик, докато беше на власт. А аз като бях премиер, всичко ми беше в ръцете - 12 години. Можех да съм и аз академик! А Денков накрая се и подписваше "академик". Толкова тщеславни хора!", възмути се Борисов.

Събранието на партията откри Десислава Танева, водач на листата й за региона. И веднага атакува ПП. За тези три години нищо не се случи, заяви тя. И посочи по адрес на "Промяната", че "по-неграмотни хора не съм виждала". "За 9 месеца всичко тръгна назад. Затова сме на избори. Ние сме давали винаги много добър резултат и то е било благодарение на вас. Можем отново да изберем хора, които имат опита, практиката и отговорността пред хората", каза Танева.

И се обърна към залата с шегата, че на 9 юни има рожден ден и се надява да получи "един от най-хубавите си подаръци в живота". Пожела партията да спечели три мандата в Сливен.

Десислава Танева представи листата на партията.

"Пак сме номер 1, най-сплотени, най-единни!", каза в заключение Десислава Танева и даде думата на кмета на Сливен Димитър Радев.

Той изрази благодарността си към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за подкрепата, която винаги са получавали.

"България премина сравнително леко през тези турбуленции, защото я има партия ГЕРБ", заяви той и допълни: "Нека всички се мобилизираме и покажем още по-добър резултат от тези, които сме показвали досега. Обръщам се към господин Борисов - предпочитаме да има политическо правителство с ярко политическо ръководство!".

След това думата взе евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов.

Адемов се спря на това как функционира Европарламентът, каква е технологията на взимането на решения и изтъкна защо е важно да се гласува на европейските избори.

Той отбеляза, че авторитетът на България рязко е спаднал след управлението на ГЕРБ и припомни как премиерът николай Денков е говорил пред празна зала и 20 евродепутати в Брюксел. А после Денков искал да се снима с другите премиери. "Вие представяте ли си Борисов да отиде до Меркел и Макрон и да ги помоли: "Мога ли да си направя селфи с вас". Те искаха да се снимат с него, защото имаха респект. Респект и уважение към него и България", изтъкна Адемов.

След него на трибуната излезе проф. Костадин Ангелов, който сподели, че е роден в Сливен (дядо му го водил за риба в Твърдица), и се чувства част от хората тук. "Всички тук сте мои земляци и от този район съм получил много. Сега е моментът да давам аз. Няма да спра да давам на Сливен и целия район", изтъкна той.

Проф. Ангелов сподели, че т.нар. морални стожери от ПП-ДБ са "генномодифицирани". "Казвам го чисто професионално, защото през времето видяхме всички изяви на тяхната уродливост. Днес разбрах, че всъщност една банка в България - ББР е обслужвала обръч от фирми. Сключвала е неизгодни за банката договори, в нарушение на правилата, разписани от директорите в тази банка. За да обслужат една адвокатска кантора. Която пък излъчи двама народни представители. Не знам дали това е купуване, плащане, раздаване, разкешване. Не знам дали са използвали кучета за пренасянето на парите, за които става въпрос. Но за мен това е много опасно. Защото тези хора, които са се изживявали като морални стожери, ежедневно са крали парите на българите. И това на 9 юни разчитам, че ще спре. И то благодарение на вашата подкрепа", заяви Ангелов.