На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в източноправославната църква.

Тази година Гергьовден съвпада и с втория ден на Великден и началото на Светлата седмица.

Над 200 000 българи днес празнуват имен ден, сред тях - Георги, Гергана, Габриел, Габриела, Гинка, Ганка, Ганчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.
На днешния ден Българската армия също отбелязва своя празник.

В Бургаска област празнуват и жителите на Камено и Поморие, тъй като Гергьовден е празник на градовете им.

Музикален концерт, танцови изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто настроение на централния площад в Камено. Празничният ден ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец". Младежката надпревара с велосипеди е с начален час от 9.00 часа. В нея ще се включват близо 70 деца в три възрастови групи. На голямата сцена от 10:20 часа ще се качат и младите таланти на Камено – Детска школа по латиноамерикански „Dance N beat”. Тази година в музикално-развлекателната програма на града ще се включат оркестър „Канарите“, които ще забавляват жителите и гостите на празника.

Началният час на хороводната програма и изпълненията на виртуозните изпълнители от оркестър „Канарите“ е с начален час 10:30. Пазителите на местния фолклор и автентичните обичаи от СНЦ „Каменовски традиции“ ще разгорят въглищата в самия център на града, където ще покажат майсторлъка на чевермето и ще приготвят цяло агне за всички гости. Няма да липсва и гергьовският курбан за здраве, който ще бъде раздаден за здраве и благоденствие на обяд, в 12:30 часа.

Празничната програма в Поморие днес е:

09.00 ч. – Отслужване на Света литургия по случай празника на гр. Поморие – Гергьовден

Място на провеждане: Манастир „Свети Георги” – гр. Поморие

11.00 ч. – Официално откриване на празника, приветствие от кмета на Община Поморие Иван Алексиев, приветствия от официалните гости

11.30 ч. – Празничен концерт на фолклорния певец Илия Луков и танцова формация „Шарена гайда“

Място на провеждане: открита сцена на НЧ „Светлина 1939” гр. Поморие