БСП, “Възраждане” и ИТН събраха 67 подписа за вот на недоверие към служебното правителство и поискаха президентът Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев.

“Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен. Подлагаме на съмнение честността на изборите”, обяви шефката на социалистите Корнелия Нинова.

Тя обясни, че исканият вот на недоверие е заради “нарушаване на духа на Конституцията” и “изпълняване на политическа воля”. “Главчев е политическо лице, той е просто послушко”, коментира Нинова. Тя заяви, че под искането за вот на недоверие вече се е подписал лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Самият Костадинов каза, че сегашният служебен кабинет не може да гарантира провеждането на честни избори, затова било редно президентът Радев да сформира нов служебен кабинет.

Смятаме, че към момента решението на БСП и “Възраждане” за вот на недоверие към служебния кабинет не е обосновано юридически, коментира пред журналисти в парламента Павела Митова от ИТН. Нейни колеги обясниха, че подписите им остават под вота на недоверие като политически знак.

Конституционалисти цитираха решение №20 на КС от 1992 г. в което е посочено следното: “служебното правителство не е обект на парламентарен контрол, който цели реализирането на политическа отговорност”. Форма на такъв контрол е вотът на недоверие.

Според доцентът по конституционно право Наталия Киселова дори и да станем свидетели на задвижване на процедура по вот на недоверие, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Киселова отбеляза, че президента не е длъжен да се съобрази с това.