От април започват първите проверки, свързани със свободното къмпингуване по Южното Черноморие. Това стана ясно след проведена среща в края на миналата седмица на областния управител на Бургас с кметове на черноморски общини и представители на държавни институции.
Целта на проверките, които започнаха още миналото лято, е да не се допуска незаконно къмпингуване, а вече разположени каравани да бъдат премахнати преди започването на новия активен туристически сезон, съобщава "Телеграф".

"Пет години се чака Наредба, която да конкретизира кое свободно диво къмпингуване е разрешено и кое - незаконно. Нейната липса доведе до пълна анархия в така нареченото свободно къмпингуване, което според много хора излезе извън всякакви природосъобразни законови норми". Това коментира в ефира на „Твоят ден” Пламен Янев, областен управител на Бургас.
Той добави, че се очаква до края на месец май такава Наредба да бъде изработена. "В тази връзка всички морски общини и областни управи сме стартирали кампания за проучване на терени – държавни, общински и частни, ако има такива, които да бъдат включени в картата на свободното къмпингуване. Там, напълно законно, всеки, който иска да практикува такъв туризъм, да може да постави каравана и да се наслаждава на лятната си ваканция”, допълни той.

„Никой от нас не иска да влиза в конфликти. Ние сме осъзнали цената на този вид туризъм и искаме той да се развива. Искрено се надявам от това лято да има такава наредба”, подчерта Янев.
Според него множество държавни горски фондове са окупирани от каравани и постройки, които стоят целогодишно. „Видях абсурда в държавна гора да има заградени места, тоест някой си пази място, за да може да отиде по-късно. Това излиза извън всякакво възприятие за къмпингуване. Крайно време е тези практики да се прекратят”, каза още областният управител.
Той уточни, че със сигурност местата, които се водят плажове и на тях има разположени каравани ще бъдат изчистени. „След това идва казусът със земеделските земи и горския фонд, където ситуацията е най-сложна. Навеси, бараки, фотоволтаични инсталации, слънчеви панели е забранено да се правят в горския фонд. Относно караваните ще приложим цялата строгост на закона”, уточни Пламен Янев.