Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че през следващите дни ще има преговори за продължаване на управлението с ПП-ДБ, водени от кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел. По думите му, вероятността за предсрочни избори обаче остава.

Борисов отговори на журналистически въпроси в Букурещ, на конгреса на Европейската народна партия.

"Габриел, която е кандидат за премиер, съответно - избран от нея помощен екип в най-важните сфери - правосъдие, енергетика, строителство - тя ще управлява този кабинет и ще каже с кои министри може да работи. Затова е лочино преговорите да се водят от този човек", каза Борисов.

"Ако искаме премиер Послушко, в случая Денков, когото аз много уважавам, който не можеше да вземе решение, ако не се чуе с една поредица хора... премиерът е овластен от народа да взима бързи и смели решения, дори да сгреши. Как би се чувствал Денков, ако на главата му седят 4-5 лидери, той чувства ли се ръководител? Аз не искам Мария Габриел да се чувства като Послушко и преди да вземе решение, да пита няколко души. Тя трябва да може да каже: "Мога да работя по този начин, подпишене това споразумение!" или "Не мога да работя така!" - тогава няма да го подпиша", заяви още Бойко Борисов.

"В случая президентът не ни е виновен, виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза. Предполагам, президентът е разумен човек, така че се надявам, че следващите няколко дни няма дори да поиска да се забърква", посочи Борисов.