Днес е последният ден, в който България може да използва руски петрол за производство на горива. След решение на парламента от утре дерогацията окончателно отпада. Първоначално изключението трябваше да е в сила до края на годината, но депутатите намалиха значително срока, за да не се финансира индиректно Русия.
Според бранша това няма да доведе до скок в цените на бензиностанциите. Очакванията са те да се задържат около сегашните стойности.
Председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви по Нова ТВ, че не се очаква рязко повишение на цените на горивата след отпадането на дерогацията. Той цитира данни, според които има известно повишение през последните седмици в рамките на 2% при бензина и 3% при дизела. Това според него са нормални пазарни параметри, които се дължат изцяло на цената на суровия петрол.
По думите му рафинерията на „Лукойл” у нас вече работи с неруски петрол. Той изрази очаквания цените на горивата да се задържат в сегашните си стойности. Бенчев посочи още, че зеленият преход ще струва пари, които ще бъдат платени от обществото. „Въпросът е колко бързо и успешно искаме да го направим”, смята Бенчев.