Този модел на държавата за мен е грешен, неработещ, предизвикващ политически кризи и прави страната ни непредсказуема, както за вътрешни политики, така и в лицето на партньорите ни.

Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. В предаването „Нещо повече“ тя коментира ротацията, предстоящите европейски избори, вътрешнополитическите проблеми, както и българите в чужбина.

„По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет. Нищо не можем да направим и никой не иска да се ангажира с никаква реформа. Виждате ли последиците – вземете случая с липсата на лекарства. Никой не може да ви отговори за причините – но страдат българските граждани. Това не е само заради реекспорта. Вижте какво се случи с това дете Ивана – колко време всички са си затваряли очите. Вижте това със съдебната система, нали трябваше да вземем правомощията на президента. Когато няма стабилност в изпълнителната власт, когато няма време за дългосрочни и дълготрайни реформи и всичко се прави на парче това са резултатите“, каза Йотова.

И допълни: "Свикнахме с войната между институциите. Иначе те вече дори не носят политически дивиденти на тези, които я водят".

Йотова, в чийто задължения е и работата с българските общности зад граница, поздрави сънародниците ни в чужбина по случай 3-ти март.

Вицепрезидентът каза, че „със сигурност никой не може да предвиди решението на управляващата коалиция“.

„Когато има ротация в една държава, членка на ЕС и извън рамките ѝ се е наложило да има ротационно управление, причината за това е тежка политическа криза, невъзможност за стабилно мнозинство в парламент. Ние сме заинтересовани да знаем с подробности какво пише в такъв документ – споразумение и какви са поетите ангажименти“, коментира предстоящата ротация Илияна Йотова.

Според нея разликата с други страни с ротационно правителство е, че има „детайлно разписано коалиционно споразумение. „През изминалите 9 месеца виждам и още един аргумент да няма коалиционно споразумение. То е, че всички те са заинтересовани, българите да не знаем какво работи това правителство и какви решения се взимат“, заяви вицепрезидентът.

„Не сме видели започната или реализирана реформа. Има много въпроси без отговори. Защо един от приоритетите, с който това правителство дойде на власт, за овладяване на инфлацията, в момента гражданите с тревога виждат сметките. Защо тази инфлация и индекс в официалните документи са едни, а в магазините цените са други? Не са изпълнени и останалите 4 приоритета от петте, с които дойде на власт това правителство“, посочи вицепрезидентът.

И заяви: Кой ще е в кабинета, ще се реши не от Денков и Габриел, те са Б отбора, ще се реши от А отбора.“

Йотова коментира, че все още „не сме видели този анализ, защото има страх, в управляващите да извадят тези оценки“.

„Те основателно се страхуват, че в навечерието на тази ротация отново ще отворят кутията на Пандора. Не вземам страна, но за мен е важно, не какво ще решат в коалицията, а по-скоро как изглеждаме като държава - в очите на нашите партньори, доколко сме предвидима държава, колко сме политически стабилни“, смята Йотова.

Според нея, „ако смятат да правят правителство, а не да ходят на избори, да видим коалиционно споразумение, за да знаем какво ни чака“. И допълни, че за следващите 9 месеца спешно трябва да се работи за подобряване на стандарта на живот на хората, техните доходи".

Едно от ключовите неща за следващите 9 месеца е „нашите отношения в рамките на ЕС, защото рискуваме втория транш от Плана за възстановяване. Във външнополитически план трябва да продължат за приемане в еврозоната и Шенген“.

За вицепрезидента е „от изключителна важност е фигурата на външния министър, който трябва да има своето лоби и авторитет“.

„Няма как да не ме стресне изказването на Кирил Петков, че Тагарев трябва да остане, защото той се харесва от нашите партньори. Това казано за всеки един министър, но когато е точно за министър на отбраната, е опасно.

Очевидно в последните дни България поема ангажименти, които не стават достояние не само на гражданите, а и на техните партньори в парламента“, коментира отношенията в сглобката Йотова.

Това посещение в Украйна, какво наложи и Денков да отиде и каква ще е съдбата на това очевидно подготвяно двустранно споразумение с Украйна, попита вицепрезидентът. „Ние не знаехме Денков с какъв мандат отива в Украйна – това демокрация ли е, това парламентарна република ли е?“, търси отговори Илияна Йотова

Тя е категорична, че вървят сериозни процеси „отдолу“ и остават скрити от българското общество.

Нейната прогноза за приемането на България в Шенген е: До края на 2024 г. не виждам да се възобнови преговорния процес по този въпрос. И допълни, че всичко зависи от европейските избори и дали ще се запази сегашната конфигурация в ЕП.

Илияна Йотова коментира темата за сигурността на ЕС и сподели, че тя се преплита с темата за миграцията.

„Тази тема не може да се избегне на български терен, защото и в новия пакт, който ще се гласува в ЕП през април, казва, че като гранични държави ще поемем отговорността за всички, които за първи път стъпват на европейска територия. И от президентската администрация не получавам достоверен отговор, кой ги поема тези хора, връщат ли ги. За мен ще е важно да видя отделните пол играчи в евроизборите и тези със заявка за евродепутати как ще развият своите виждания, къде стой България“, препоръча вицепрезидентът.