Ескалацията на напрежението между партньорите в управлението започна да блокира и работата в парламента. Формациите, подкрепящи правителството, се скараха за строежа на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Причината за напрежението е компанията, която евентуално ще изпълни проекта.
Парламентът трябва да даде мандат за започване на разговори с компания, която евентуално ще изгражда двата нови блока. Интерес имаше от 5 фирми, но комисията, която преглежда документите, е установила, че само южнокорейската „Hyundai” покрива всички изисквания. Затова от ГЕРБ и ДПС предлагат нея. За да има конкуренция обаче, от ПП-ДБ искат да се включи още една в разговорите - американската „Bechtel”, която не е одобрена единствено защото участвала с дъщерно дружество.
От ГЕРБ-СДС предложиха двете проекторешения да бъдат гласувани в пленарна зала и парламентът да даде мандат за преговори за двата нови блока. Но получиха отказ от партньорите си.
„Разочарован съм от колегите от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха „против”, което не е добър знак”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.


„В залата се случи нещо нечувано. Изявените евроатлантици провалят сделка с Westinghouse заради Свилен Спасов - лично посочен от тях в борда на това дружество. Направете си проучване какво се случва, това е скандално”, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.
От ПП-ДБ заявиха, че са предложили втората компания, за да се стигне до по-добра оферта. „Не лобираме за никого. Едното предложение е за една фирма, а ние предложихме поне да са две. Това създава конкуренция. Очакваме поне да се достигне по-добра цена за новите мощности”, заяви Радослав Рибарски, депутат от ПП-ДБ. Според него обаче това решение изобщо не е в компетенциите на Народното събрание и не трябва да бъде гласувано в залата.
Подобна позиция споделиха и от БСП. „Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора от ПП-ДБ и ГЕРБ. Ядрени енергетици ли са, че те да вземат решения коя да бъде технологията и кой да бъде изпълнителят? Това се прави, защото кабинетът разбира, че не може да бъде построена ядрената централа по технологията AP1000 и искат да използват Народното събрание като сигурност, като печат, че няма след това те да влязат в затвора и прокуратурата ще ги разследва”, заяви Борислав Гучанов от БСП.
„Възраждане” заподозряха схема. „В момента развитието на ядрената енергетика не е на дневен ред пред коалицията. Става въпрос за корупционна схема. Твърде яростна е ангажираността на ГЕРБ много спешно да се случи проектът. От друга страна, ПП-ДБ назовават конкретна фирма, отпаднала от конкурса”, заяви Цвета Рангелова от „Възраждане”.