Пшеницата е поевтиняла с близо 35% за година, но цената на хляба не пада, показват данни на НСИ. През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година цената на пшеницата е намаляла с 34,8%, показват данните за цените на земеделските производители. Същевременно цените на хляба и зърнените храни през януари не само, че не са по-ниски спрямо миналата година, а дори са нараснали с 0,4%.
За разлика от пшеницата, където поевтиняването не води до сваляне на цените на крайния продукт в магазините, при слънчогледа ситуацията е различна. През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година цените на слънчогледа са с 32,1% по-ниски. Това доведе до сваляне на цените на олиото в магазините и вече виждаме дори промоции на олио на цена под 2 лв. за литър. Очевидно конкуренцията на пазара на олио води до понижаване на цените, но при хляба ситуацията не е такава. Но Комисията за защита на конкуренцията не е стартирала проверка, за да установи дали има нарушение на правилата за свободна конкуренция на пазара на хляб и зърнени храни. Всъщност КЗК още през март миналата година стартира проверка за наличието на картел при яйцата, млякото и млечните продукти, но досега резултат няма.
При пшеницата и слънчогледа, чиито цени се определят от международните пазари, за година има значителен спад на цените. Същевременно земеделските производители на пресни зеленчуци са вдигнали цените си с 8,3%, показват данните на НСИ.
През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година цените на живите животни нарастват със 7,8% в резултат на поскъпването на свинете с 11%, и на бройлерите със 7,7%. При продуктите от животновъдството е регистрирано намаление на цените с 6,1%, което е в резултат на понижението на цените на кравето мляко с 11,5%, и на цените на яйцата - с 6,6%, показват данните на НСИ. Но цените на прясното мляко в магазините не са свалени, като млякото в България е най-скъпото сред страните от ЕС.