Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви на Световна правителствена среща на върха в Дубай, че световната икономика е "готова за меко кацане" и че очаква лихвените проценти да започнат да се понижават около средата на 2024 г., предава Ройтерс.
"Силно сме уверени, че световната икономика вече е готова за това меко кацане, за което мечтаехме", след някои от най-резките повишения на лихвените проценти от десетилетия насам, отбеляза тя.
Относно перспективата лихвените проценти да бъдат намалени във водещи икономики като Съединените щати, тя добави: "Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат в посоката, в която инфлацията върви през последната година" (в посока надолу)".
Коментирайки кризата в Близкия изток, Георгиева каза, че влиянието на конфликта между Израел и "Хамас" върху региона е голямо, но ефектът му върху света е ограничен, дори и с оглед на прекъсванията на корабоплаването в Червено море. Тя обаче отбеляза, че е загрижена за "дълготрайността на конфликта", тъй като рискът от разпространение се увеличава с времето.
"В момента виждаме риск от разпространение от Суецкия канал", каза тя, имайки предвид неотдавнашните атаки срещу кораби в Червено море.
"Но ако има други непредвидени последици по отношение на това накъде се придвижват военните сблъсъци, тогава това може да стане много по-проблематично за света като цяло", посочи тя.
Управляващият директор на МВФ също така предупреди, че изкуственият интелект ще удари световния пазар на труда "като цунами". Повтаряйки предишната оценка на МВФ, че 40% от всички работни места ще бъдат засегнати, тя каза, че това включва новосъздадените работни места, както и тези, които ще бъдат "подобрени" и тези, които ще "изчезнат".
Георгиева каза, че повечето страни, особено развиващите се, не са готови за възхода на ИИ.
Тя предупреди, че нарастващото неравенство, което може да се получи от настъплението на изкуствения интелект, ще бъде "опустошително" и призова развитите страни да насочат развитието на ИИ в положителна посока.