Михаил Хаджиянев се превърна в първия председател на Общинския съвет в Бургас, който срещна институции, експерти и граждани заедно в търсене на съвременни тенденции в паркирането за сигурен, функционален и зелен град. Това бе и тема на дискусията, която се състоя днес следобед в Морското казино на Бургас.

„За 15 години Бургас претърпя огромна трансформация и се превърна в модерен европейски град, който е пример за инфраструктурно, социално, транспортно и културно развитие. Община Бургас и в частност Общински съвет работим усилено за създаване на съвременна градска среда. Стараем се да намерим най-модерните и удобни за хората решения. Не бива да забравяме, че градът освен блага ни поставя и в споделена отговорност – да съжителстваме с много хора без да си пречим. Една такава отговорост е общото пространство за паркиране на МПС, неговото разумно и ефективно използване по начин, който носи благоприятен ефект върху цялата общност”, каза при откриването на срещата Михаил Хаджиянев. Неин модератор бе Ева Михалева – председател на постостоянната комисия по „Транспорт и безопасност на движението" в Общинския съвет.

„Бургас е моят град и аз искам в него нещата да се случват по най-лесния начин. Да няма стрес дори когато става дума за паркиране и безопасността на движението. В Бургас, както и в много големи градове, се съобразяваме с географски показатели и с вече изградената улична мрежа, която е малка. И въпреки че тук са организирани много еднопосочни улици и това, че действат Синя и Зелена зона паркоместата са силно недостатъчно. Мисля, че никой не може да спечели борбата с нарастващия брой автомобили в световен мащаб, но все пак трябва да измислим вариант, който да бъде по-лесен за нас”, заяви Михалева.

По нейни данни само за 2023 г. в Бургас са регистрирани 9416 автомобила, като в това число не влизат автомобилите на украински граждани, както и на всички хора, преместили се тук, за да търсят работа, но не пререгистрирали автомобилите си.

„Бургас е атрактивен фестивален град през летния сезон. За фестивалите пристигат много хора и движението и паркирането става много натоварено. В много европейски градове има буферни паркинги и ползващите ги след това се придвиждават с градския транспорт. В други градове са организирали изцяло движението в централната си част с велосипеди”, заяви Михалева.

По време на срещата директорът на ОП „Транспорт“ Пламен Димитров обяви, че има планове Зелената зона да стане целогодишна, а платеното паркиране в супер центъра на града да е с продължителност не повече от 3 часа. Повече за това прочетете ТУК.

На срещата бе представен положителният опит на други европейски градове, борещи се с големия брой автомобили. Елена Еленкова, председател на Българската ИТС Асоциация, презентира 7 тенденции в управлението на паркирането. Те включват: платено паркиране, изграждане на буферни паркинги, политики за паркиране на електроавтомобили, споделени паркоместа, прилагане на принципа замърсителят плаща, паркоместа за велосипеди и управление на търговския трафик.

Николай Симеонов – главен изпълнителен директор на "Инфосистемс интернешънъл" говори на тема - интелигентни паркинг решения – важен елемент от съвременната градска среда. Сред лекторите бе и създателят на платформата „Urbo“ - Андрей Лилов. Община Бургас ползва част от методите на Urbo за алтернативно заплащане на паркиране.

„От началото на месец март въвеждаме два нови метода. Първият е QR код за заплащане. Така, сканирайки QR код, разположен на знак, потребителят директно може да избере конкретна услуга. Ако това е заплащане за Синя или Зелена зона той избира зоната и натиска бутона „плати”, без да е необходимо да инсталира приложение. Плащането става под 2 секунди. Този модел ще бъде пуснат и в общинските паркинги, интегрирани към Urbo”, каза Лилов.

Сред присъстващите бе и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас ком. Николай Николаев. Той представи как проблемът с апркирането в центаралната градска част затруднява движението на пожарните коли. От 5 години службата не може да използва ул. "Сливница", по нея не може да мине дори най-малкиятпротивопожарен автомобил, затова се налага да я заобикалят. Важна тема както за пожарните, така и за линейките.

Дискусията заключи Андрей Рунчев – Народен представител и зам.-председател на Комисия по транспорт в НС.