С нов вариант за изход от ситуацията със спора за външния министър излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това, което се разбрахме преди 9 месеца е на ротацията да се разменят - Мария Габриел да е премиер, а Денков министър на образованието. Ние в този кабинет имаме само 1 министерство - МВнР. Ако не искат тя да остане премиер и министър, ще излъчим друг външен министър в министерството, в което сме се разбрали с тях", заяви бившият премиер. И дори изрази готовност да се откаже от предварителната договорка за анализ на областните управители и смяната им - в момента ГЕРБ имат само 9 и няколко заместници.

"Готов съм да отстъпя много неща. Това е голяма отстъпка на ГЕРБ. Като правихме областните управители се разбрахме, че ще се мисли. Но ако това ще създаде напрежение в управлението, няма да го правим", обясни той.

Борисов се ядоса и от сутрешната изява на Лена Бориславова и твърденията й. И подчерта, че лично той е имал "тричасов приятелски и уютен разговор с Кирил Петков" в своя кабинет. Той е изненадан от нейната информираност. "Всеки ден Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Пеевски идва. Обикновено Петков всеки идва с Делян Пеевски и водят изключително приятелски разговори. Данчо Йорданов и Асен Василев са неразделни. 2 месеца не си говорех с Кирил Петков и ми го доведе Данчо Цонев да се сдобряваме", продължи Борисов.

"Казах на Пеевски - не искам никой заедно да идва при мен. Срещите при мен - само като ги потвърдя, с който искам. Няма да ми приписват неща, които те правят", закани се още той.

"Няма пакет около ротацията. В неделя изкарахме 5-6 ч. Не разбирам ситуацията, че ще се счупи правителството и ще се ходи на избори", смята Борисов.

А на срещата с Денков и Пеевски вчера се е обсъждало какво ще се прави със земеделските производители. "След това обсъдихме енергетиката - как да не се фалира Марица 2 и мините. И се разбрахме как понеделник - вторник ще ги подкрепим със 160 млн. (миньорите - бел. ред)", каза Борисов. След това лидерът на ГЕРБ извикал и кмета на Стара Загора, за да му каже как да успокои хората там. Парите за помощта пък ще дойдат, защото "събираемостта е голяма, както казва Асен Василев".

Той обясни, че ГЕРБ нямат министри, на срещата научили за проблема с Мариците. "Но го решихме през БЕХ как да се направи. И да няма сътресения в управлението", подчерта той.