За мен би било голяма чест, има такава идея, но има две условия – моята парламентарна група да ме предложи и мнозинството да ме избере. Това каза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в отговор на въпроса дали той ще е следващият председател на Народното събрание.

"Този въпрос предстои да се реши в пакет с т. нар. "ротация". Смятам, че ще мине сравнително безболезнено в парламента", допълни пред bTV депутатът от ПП-ДБ.

Според него проблем може да дойде от страна на президента Румен Радев, който да забави връчването на мандата за съставяне на ново правителство. Атанасов напомни, че когато Радев връчваше мандата на ПП-ДБ, с който беше съставено правителството "Денков-Габриел“, каза: "Надявам се да ми го върнете празен“.

За да се състои ротацията на премиерите през март, която беше договорена при съставянето на кабинета, сегашното правителство трябва да подаде оставка. После президентът трябва да направи консултации с парламентарно представените партии и да връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителството.

Съгласно предварителната договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ тогава ще бъде сменен и председателят на парламента, който сега е от ГЕРБ – Росен Желязков. Очакваше се за поста да бъде номиниран Никола Минчев от "Продължаваме промяната“, но наскоро стана ясно, че той ще е водач на листата на ПП за европейските избори и се отказва от поста.

За изборите за Европейски парламент през юни Атанасов смята, че ПП и ДБ отново трябва да се явят в коалиция. По думите не е проблем, че те ще са в различни политически семейства в ЕП.