Крие ли нещо от нас световният здравен елит? Здравната мистерия около “Болестта Х” развълнува лидерите на форума в Давос, а за нея заговори и генералният секретар на Световната здравна организация Антониу Гутериш. Според бившия директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев никой нищо не крие - за болестта се говори от 2018 г. и е хипотеза за заболяване, което не може да причини пандемия.

"Болестта Х" е заместващо име, което бе прието от Световната здравна организация през 2018 г. и представлява хипотетичен, неизвестен патоген, който може да причини епидемия. Световната здравна организация приема заместващо име, за да е сигурна, че този планирането на тези хипотетични бъдещи епидемии е достатъчно гъвкаво, за да се адаптира.
Коронависусът беше горе-долу това и след като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, обясни проф. Кантарджиев пред БНТ.

“Болест Х” е маймунската вариола, каза още вирусологът. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас, но за това се е работело години преди това. Сблъсквали сме се няколко пъти с “Болест Х” - писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в САЩ след атентата на 11 септември.

"Продължаваме да работим, за да може да имаме диагностика всчики съществуващи болести по света и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума", допълни Кантарджиев.