„Надявам се, че ще успеем да влезем в еврозоната. Дълги години така питахме, че да ни кажат: „не”. Трябва да направим всичко възможно да покрием критериите за влизане в еврозоната до първи януари 2025 г.. В момента инфлацията в Европа отново тръгна нагоре”. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян по NOVA NEWS.
Относно думите на премиера Николай Денков, че инфлацията се дължи на високите цени на горивата и на храните на международните пазари, той каза, че това са фактори, които влияят, но не са единствените. „Инфлационните процеси донякъде са естествени, в разумни граници”, обясни Хампарцумян и допълни, че инфлация около 2% се смята за поносима и полезна за икономиката.
Той смята, че хората, които са изтеглили кредити няма да усетят промяна след влизането на страната ни в еврозоната.
За приемането на първо четене на Закона за БНБ той обясни, че нормативният акт формализира правата и задълженията на България в еврозоната. „Централната банка ще се явява като част от Европейската централна банка и ще се подчинява на правилата, на които се подчиняват всички други централни банки. Българският лев е загубил своя суверенитет през 1997 г., когато страната ни влезе във валутния борд. Оттогава българският лев е само една картинка. С влизането в ЕС сме поели задължението да въведем еврото”, обясни Хампарцумян.