НАТО ще проведе най-голямото учение от Студената война насам, в което ще се тества готовността на алианса за отговор на нападение от Русия, предаде Ройтерс.
Маневрите започват следващата седмица и ще продължат чак до май. В учението, наречено “Непоклатим бранител 2024”, ще участват около 90 000 бойци от всички страни от пакта, както и от Швеция, която още не е получила зелена светлина за присъединяването си към НАТО от Турция и Унгария. Ще участват и над 50 кораба - от самолетоносачи до разрушители, повече от 80 изтребители, хеликоптери и дронове и поне 1100 бойни машини, включително 133 танка.
“Алиансът ще демонстрира умението си бързо да прехвърля войски от Северна Америка и други части на алианса за подсилване на отбраната на Европа. Това ще стане чрез симулиране на сценарий за възникване на конфликт”, поясни върховният главнокомандващ силите на алианса в Европа генерал Крис Каволи.
Специален фокус по време на учението ще бъде прехвърлянето на сили за бързо реагиране на НАТО в Полша - по източния фланг на пакта. Други локации, на които ще се провеждат маневрите, са балтийските страни, Германия и държави по границите на алианса като Норвегия и Румъния, посочва Ройтерс.
Последните военни учения от такъв мащаб се провеждат през 1988 г. и 2018 г. В първото учение, още по времето на Студената война, наречено Reforger (съкращение за “Завръщане на силите в Германия”), участват 125 000 войници. В маневрите “Единен тризъбец” от 2018 г. пък участваха 50 000 бойци.
Часове, след като пактът обяви предстоящите военни маневри, адмирал от НАТО предупреди, че Западът трябва да е готов за конфликт с Русия през следващите 20 години, предаде британската телевизия “Скай”.
“Трябва да осъзнаем, че мирът не е даденост. И затова ние, силите на НАТО, се подготвяме за конфликт с Русия”, заяви нидерландският адмирал Роб Бауер след среща на висшето ръководство на алианса. “Хората трябва да разберат, че играят важна роля и не всичко може да бъде планирано. Затова ние трябва да сме подготвени за конфликт, ако Русия ни нападне. Ние не търсим конфликт, но трябва да бъдем подготвени”, допълни Бауер.
Той освен това отбеляза, че е необходима военна трансформация в НАТО, а публичните и частни актьори на международната сцена трябва да преосмислят своята роля. Адмирал Бауер отправи своите послания след края на двудневната среща на висшето ръководство на алианса в Брюксел.