Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов нареди да започнат спешни обучения на полицаите. Курсовете трябва да повишат нивото на патрулните екипи и да ги обучат как да действат при рискови ситуации и при преследване. Обучението идва след фаталната гонка в Стара Загора, при която загина Пламен Пенев.
Как да се спре автомобил, който не се подчинява на полицейските разпореждания, и как да се неутрализира опасен шофьор. Това са само част от тактическите задачи, които преподаватели от Висшето полицейско училище показаха на ръководители от областните дирекции. Сега предстои през центровете за професионална подготовка в Казанлък и Пазарджик и през Академията на МВР да преминат почти всички униформени.
Учението на полицаите започна със ситуация, наподобяваща преследването в Стара Загора. По време на тренировката опасният шофьор е неутрализиран за по-малко от 50 секунди. Полицейските обучения ще припомнят на униформените за най-важните елементи при задържането на хора.
Решението за курсовете идва след проучвания, които показали пропуски в подготовката. „Анализите, които направихме, показаха, че обучението само на входа в системата не е достатъчно. То трябва да продължи всяка година и да е системно”, категоричен беше вътрешният министър Калин Стоянов.
Данните на МВР са, че служителите допускат грешки и не липсвали лоши примери. Реакцията на патрулите ще се тренира и в центровете в Пазарджик и Казанлък.