Германските фермери се събраха на голям протест в Берлин. Той идва след повече от седмица на стачки и блокади в цялата страна. Повече от 2000 трактора бяха докарани в столицата. Целият център на града беше блокиран. Фермерите са недоволни от плановете на правителството да ореже субсидиите в сектора.
Протестът продължи, дори след като кабинетът на канцлера Шолц се съгласи да отложи или да отмени някои от планираните мерки. Финансовият министър Кристиан Линднер спази обещанието си да дойде на протеста в столицата. Въпреки че беше освиркан от участниците, той настоя, че субсидирането не може да продължи както досега и всички в Германия, включително фермерите, трябва да понесат своята част от тежестта.
“Ясно е, че не може да има такива, които страдат повече от останалите, но принос трябва да има всеки. Държавните субсидии, както и намаляването на ДДС заради пандемията не са постоянна мярка и срокът им изтича”, заяви Кристиан Линднер.


“Протестът не е само заради субсидиите, а за бъдещето на германското земеделие. Аз съм роден 1966 г., а синът ми 2003 г. Сега завършва земеделския институт. Аз съм тук днес заради него и връстниците му. За да може изобщо да има германско земеделие и фермерство, а не да внасяме всичко от Южна Европа, Южна Америка или ЮАР”, заяви Вернер Шорман, фермер от Долна Саксония.