В „Билла България“ и „ОМВ България“ са изненадани от мащаба на вчерашните проверки в техни обекти. Това каза Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България, в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

„Поддържаме връзка с ръководствата на тези компании в България. Представителите им споделиха, че контрол се извършва всеки ден и че контролът е нещо добро и необходимо. Но интензитетът на тези проверки е доста изненадващ. При ОМВ например са били проверени близо 10% от всички пунктове за зареждане с горива“, каза Купфер.


Така търговският съветник към австрийското посолство коментира засилените проверки на НАП във връзка с прилагането на наредбата за стоки с висок фискален риск. Според редица медийни публикации проверките са били насочени към обекти на „Билла“ и ОМВ в България във връзка с австрийската позиция за Шенген. Приходната агенция излезе със съобщение, в което подчертава, че се проверяват различни търговски обекти, а финансовият министър Асен Василев отрече фокусът да е върху австрийски компании.


„Винаги сме казвали, че контролът от страна на съответните органи е необходим. Но проверките трябва да бъдат бързи и не трябва да бъдат диспропорционални. Като цяло коментарът ни е: „Нека да има контрол, но при съответните предпоставки“, каза още той.


Бойкот на австрийските компании в България няма да е полезен, защото те оперират тук чрез дъщерни дружества, регистрирани в България, наемат български служители и плащат данъци в България, каза още Купфер в коментар на призива на председателя на АИКБ Васил Велев за вето на австрийски инициативи заради решението на Виена да допусне страната в Шенген по вода и въздух, но не и по суша.


Запознахме се с думите на Васил Велев, когото много уважаваме като бизнесмен. Бойкотът като цяло не води до решение, а причинява щети, каза Филип Купфер.