„Дори да успеем да спазим заложената в бюджета инфлация, няма да успеем да изпълним критериите за прием в еврозоната. Нивото на нашата инфлация продължава да е двойно над тази в ЕС и в еврозоната”. Това заяви бившият министър на икономиката Никола Стоянов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.
Бившият икономически министър обясни, че идеята за ограничаване тавана на цените за стоки от първа необходимост се е разминала с изпълнението. „За съжаление, инициативата не я виждам като борба с високите цени, а като борба за поддържане на оборотите на търговците. Идеите бяха по-различни – да се покаже къде във веригата на доставки до крайния потребител се печели прекоремерно много. Със сигурност и днес има места, където надценките са огромни. Това беше непазарна мярка да ограничим цените на стоки, които да са достъпни за всеки. За съжаление, министерството се превърна в рекламен агент на веригите”, каза той.
Относно заявката на настоящия министър на икономиката Богдан Богданов да закрие Държавната консолидационна компания (ДКК), Стоянов каза, че е изключено да загубим някои от предприятията там, които са заложени срещу кредит – „Кинтекс”, „НИТИ”, „Ел Би Булгарикум”. Той разказа, че преди години Министерският съвет е гласувал да се построи правителствен комплекс, който да приюти много от администрацията, която не е имала необходимите условия за работа. ДКК е взела кредит от Българската банка за развитие (ББР) като е заложила част от предприятията, включително и ВМЗ „Сопот”, дори „Кинтекс”, който е в забранителния списък за приватизация. „През годините ДКК изплаща заема. Разбира се, това са лихви, които ДКК губи, но така ѝ е било вменено”, каза Стоянов.
„Принципал на ДКК е Министерството на икономиката, но всички 16 дружества в холдинга не са директно собственост на държавата. Това позволява те да си помагат едно на друго, което не е държавна помощ”, обясни бившият министър. „Две предприятия пипна министърът от началото на мандата си – ДКК и „Ел Би” и в двете вече е голяма каша. За пръв път в „Ел Би Булгарикум” печалбата е от България. Няма нищо вярно в думите на министър Богданов, че дружеството е ощетено с милион. Печалбата е от това, че се проведоха прозрачни процедури с млекопроизводители. Защо, след като беше назначено незаконно ново ръководство, цената на млякото от единствената държавна млекопреработвателна компания веднага се вдигна с 20%”, запита Стоянов. По думите му сега дружеството купува от един съмнителен доставчик, който не е производител и не е бил вписан в списъка с производителите.
Относно политиката, бившият министър даде пример със Северна Македония, където заделя 12-13 пъти по-голям бюджет, за да привличат чужди инвеститори.