Унгария даде знак, че може да вдигне ветото си върху пакета от финансова помощ на Европейския съюз за Украйна на стойност 50 милиарда евро, ако финансирането се преценява и гласува на годишна база, съобщи изданието "Политико", предаде БТА.
Будапеща даде да се разбере, че може да вдигне ветото, ако Европейския съвет единодушно одобрява финансирането на годишна база, съобщиха трима европейски дипломати.
Това би дало на унгарския премиер Виктор Орбан възможността да блокира европейското финансиране за Украйна всяка конкретна година, както и да иска отстъпки от Брюксел в замяна на вдигане на ветото, се посочва в публикацията на "Политико".
В нея се отбелязва, че няколко европейски дипломати остават скептични, като казват, че решението за предоставяне на помощ на годишна база няма да осигури предсказуемост на Украйна.
"Седемгодишната бюджетна рамка на ЕС е многогодишна рамка и не може да бъде променяна всяка година", каза един от европейските дипломати.
Финансовата помощ на ЕС за Украйна ще бъде обсъдена на насрочена за утре среща на постоянните представители в Съвета на ЕС