Кристел Чимширова, главен експерт в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на МО, е служителката, която подава оставка след гафа неизпратените до някои председатели на парламентарни групи покани за Богоявленския водосвет.
Чимширова обяснява, че е служител на министерството от 20 години и не е влагала политически съображения в това да пропусне определени политици от поканените.
Ето какво пише тя без редакция:
„Всяко нещо има край…
Единствено съжалявам, че заради мен, атакуват най-достойният и компетентен министър на отбраната Тодор Тагарев.
Утре, 8 януари 2024 г. ще депозирам оставката си в Министерството.
Благодаря на всички колеги, с които сме работили повече от 20 години.
Във връзка с възникналата обществена дискусия около поканите за присъствие, изпращани от Министерство на отбраната до народни представители за участие в традиционния празник Богоявление и Водосвет на бойните знамена на 6 януари т.г., който породи политически реакции, бих искала да заявя следното:
В качеството си на главен експерт в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на МО лично отговарям за изпращането на поканите. Обикновено това се извършва на базата на стандартен списък, според изискванията на държавния протокол, който се актуализира периодично. Поканите се разпечатват автоматизирано. Поради продължителната липса на структуриран парламент през последните години и, подчертавам, поради недоглеждане от моя страна списъкът не е бил актуализиран, което е довело до неприятната за всички ситуация. Заявявам ясно, зад действията ми не стоят никакви политически мотиви, или съображения.
Поемам цялата отговорност, като поднасям извиненията си на всички колеги, които неоснователно са критикувани, а на министър Тагарев подавам своята оставка от заеманата позиция.“
Под публикацията ѝ се включват много нейни познати, за да я подкрепят, включително бившият служебен министър Димитър Стоянов.
„Кристел, разбирам позиция ти, но аз лично в тази ситуация не бих си позволил да се скрия зад достойното ти поведение. Над теб има поне още 3 отговорни нива!“, пише той.