Новият министър на културата на Полша Бартломей Сенкевич обяви закриването на всички обществени медии, които бяха смятани за рупор на предишното популистко-националистическо правителство.
В изявление, публикувано в платформата Екс, Сенкевич посочи, че този ход ще гарантира работата и преструктурирането на обществените телевизионни и радиостанции и националната телеграфна агенция. Във Варшава продължават протестите срещу решението.
Преди седмица новото полско проевропейско правителство, начело с ексшефа на Европейския съвет Доналд Туск, обяви, че уволнява ръководителите в спорни държавни медии, до голяма степен смятани за правителствени рупори по време на доскорошното управление на десни популисти - националистическата партия “Право и справедливост”.
Действията на правителството предизвикаха остра реакция от президента Анджей Дуда, който определи реформите в медиите като “анархия”. В отговор на призив на Дуда за спазване на закона при въвеждане на медийни реформи, Туск заяви, че действията целят да “възстановят законния ред и порядъчността в обществения живот”.
Бившият министър на образованието Пшемислав Чарнек от своя страна заяви, че “това е най-бруталното завземане на властта в ЕС, при което правителството използва сила, напада депутати и закрива медии, които не харесва”.