Областният управител на София-град Вяра Тодева е с охрана. За това съобщи самата тя без да коментира дали е получавала заплахи.

Тодева ще бъде придружавана непрекъснато от двама полицаи, които ще пазят и дома ѝ, предадe NOVA и отделно bTV.

По искане на политическа партия "Възраждане" Административният съд в София разпореди да бъдат прекратени действията по демонтаж на монумента Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Вяра Тодева посочипред БТА, че областната администрация ще обжалва разпореждането са съда, за което има тридневен срок.

Като мотиви Административният съд посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става известно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана, и каква – за реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнението на демонтажа и реставрацията на паметника.

След демонтажа се планира възлагането на обществена поръчка за самата реставрация. След реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Вчера областният управител на София каза, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни.