Британската петролна и газова компания "Бритиш петролиум" (BP) е спряла корабоплаването през Червено море, съобщи компанията в понеделник, тъй като през последните няколко седмици се засилиха атаките на йеменските бунтовници срещу търговски кораби в района, предаде европейската редакция на "Политико".
"С оглед на влошаващата се ситуация със сигурността на корабоплаването в Червено море, BP реши временно да спре всички транзити през Червено море", се посочва в изявление на компанията.
"Ще продължим да преразглеждаме тази предпазна пауза в зависимост от развитието на обстоятелствата в региона", се допълва в съобщението. От началото на войната между Израел и ХАМАС йеменска бунтовническа групировка, подкрепяна от Иран, все по-често атакуват международни кораби, преминаващи през Червено море, което поражда опасения, че конфликтът може да прерасне в регионална война.
Някои от най-големите корабни компании в света, сред които италианско-швейцарската MSC и датският гигант Maersk, също решиха да преустановят превозите по морския маршрут, който е основна търговска ос.
По-рано тази седмица два товарни кораба бяха поразени при ракетни атаки и атаки с дронове, извършени от контролираната от бунтовниците територия в Йемен.
Те поеха отговорност и за редица нападения срещу Израел и срещу военен кораб на САЩ.
Един от лидерите на групировката, Али ал-Кахум, в събота предупреди, че тя ще продължи да атакува "всички кораби, които се отправят към израелските пристанища", докато не бъде осигурена достатъчна хуманитарна помощ в Ивицата Газа, която е под обсада от израелските сили от октомври.