Депутатите все пак успяха да гласуват промените, касаещи дерогацията - горива от руски петрол няма да могат да се изнасят след 1 януари, а вносът на петрол от Русия окончателно ще се прекрати на 1 март.

Промените бяха приети на първо четене днес в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Това практически е петият път, в който депутатите разглеждат предложението за премахване на дерогацията, този път обаче управляващите излязоха с общ законопроект.

Така беше гласувано и да отпадне допълнителната такса от 20 лв. на мегават за транзитен пренос на руски газ. От седмици страната ни работи с Европейската комисия за изготвяне на цялостен механизъм за тази такса и когато той бъде готов, тогава ще бъде приложен, обясни преди дни Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

През октомври Народното събрание изненадващо прие такса за вноса и транзита на руския газ през системата на България, която трябва да се поеме от руската "Газпром". Срещу тези планове обаче възрази Унгария, която подаде жалба в Брюксел.