Висш служител на Министерството на младежта и спорта е задържан с подкуп от 60 000 лв. в белязани банкноти, съобщи прокуратурата.

Всичко е в процес на установяване. Подкупът е поискан от шеф на спортната федерация с цел да се отпусне 1 милион и 200 хиляди за европейско първенство и да не бъдат спирани по-нататъчни финанасирания на съответната федерация по спорта.

Това каза на брифинг заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Става въпрос за подаден сигнал в КПКОНПИ за подкуп. Комисията днес е докладвала на Прокуратурата, която е образувала досъдебно производство. Предстоят разпити и проверяване на сумата, която евентуално е била предназначена за подкуп.

На въпрос дали става за Европейското първенство по вдигане на тежести, от Прокуратурата посочиха: "Не можем да потвърдим, не следим европейските първенства кога са в България. Не можем и да отречем. Едното лице е задържано за 24 часа, има вероятност и други лица да бъдат задържани за 24 часа".

Задържаният е бил хванат със сумата от 62 000 лв.

От министерството съобщиха, че информираме, че оказват пълно съдействие на Софийска градска прокуратура и на Комисията за противодействие на корупцията. "Задържаното лице е на експертна длъжност в дирекция на ММС и няма никакви ръководни функции", добавят оттам.