ГЕРБ-СДС и ПП–ДБ внасят междинен вариант на законопроекта за дерогацията, който да удовлетворява и двете страни, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"С Петков решихме, че няма смисъл два закона да се бият в парламента и да даваме шанс опозицията да подкрепя единия или другия и после пак да не си говорим три дни. Затова оттеглихме и двата проектозакона. Съгласувахме го и направихме един междинен вариант. Така безпокойството на колегите, че за два месеца може да се случи нещо с цените на горивата, ще отпадне", обясни Борисов.
"Ще подготвим един текст, който удовлетворява и двете страни. В петък ще го внесем в парламента и ще го защитим. Това е вариант, който обобщава двата законопроекта и ни лишава от опасността, която колегите считат, че би имало. В един закон обобщаваме и техните, и нашите предложения, ще го подпишем заедно. Решихме, че за надпроизведеното от руската рафинерия до 31 декември ще бъде оставен междинен период, в който бензин и мазут ще бъдат изнесени за последно", обясни той.
Според Делян Добрев законопроектът на ГЕРБ е казвал, че дерогацията спира от 1 януари, а този на ПП–ДБ - от 15 март. "Разликата в двата законопроекта е датата на спиране на руския петрол. Сега внасяме, че руският петрол се спира от 1 март, а от 1 януари - износът на всякакъв вид петролни продукти от Русия", коментира той.
По думите на Радослав Рибарски двете коалиции се обединяват от желанието да не бъдат заобиколени санкциите. "За нарушаването им 20 милиона е първата глоба, 50 милиона - втората. Спира се износът на нефтопродукти, а рафинерията намалява количеството на руски нефт", посочи той.