Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази оптимизъм, че България и Румъния ще станат част от Шенген до края на тази година. Той говори след края на заседанието на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.

Не е сериозно да сме очаквали това да стане днес, каза Стоянов.

"Оптимист съм от срещите, които проведох днес. Не беше само с нидерландския колега. Трябва ясно да заявим, че през следващите дни и седмици предстоят много сериозни разговори по отношение на това дали България ще бъде приета в Шенген", допълни той, предаде БНР.

Попитан какво му дава основание за този оптимизъм, той отговори:

"Можем да очакваме най-вече въз основа на положителния доклад, който вече имаме - за това, че сме готови да бъдем част от Шенген. Нидерландският колега също отчете напредъка, който имаме през последните няколко месеца и категорично заяви, че ще им трябва известно време, през което да анализират доклада. С австрийския колега многократно сме разговаряли. Те продължават да твърдят, че според тях Шенген не функционира като цяло. Но аз и друг път съм казвал, че ние няма как да коментираме тези твърдения, тъй като България не е част от Шенген".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е запознала министрите с изключително положителния доклад от мисията за проверка на фактите у нас в края на ноември. В нея имаше също нидерландски и австрийски експерти - представители на страните, които налагат вето на присъединяването ни към пространството за свободно движение.

Стоянов припомни, че утре в Нидерландия предстои сформирането на новия парламент след изборите през ноември, което е от решаващо значение за изготвянето на позицията на кралството.

"Не е изключено да има извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи, но приемането ни може да се случи на Съвет във всякакъв формат", каза още той.

Попитан дали е разговарял с румънския си колега, той отговори:

"Продължаваме да сме на едно мнение, че България и Румъния следва да бъдат и да вървят в пакет при приемането им в Шенген".

Стоянов изрази надежда, че въпросът няма да се проточи към белгийското председателство, което започва от 1-ви януари.