За първи път дефицит се намалява през месец ноември. Това стана, защото приходите растат. Едната линия, по която растат, е фискалния контрол. Другата е добрата събираемост от НАП и митниците. Аз съм убеден, че в следващите месеци приходите ще продължат растат. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

"Ние предложихме пакет от мерки, които да изсветлят ресторантьорския бранш, и ако те влязат в сила, ДДС за тях да остане 9%. Вчера почти всички наши предложения бяха отхвърлени и за нас това означава, че ДДС за ресторантьорите трябва да стане 20%. Не виждам защо те трябва да плащат 9%, а всички останали 20%. Така е честно спрямо всички останали отрасли и бизнесиС нашите предложения искахме да се борим срещу феномена сервитьорите да се осигуряват на минимална заплата, а бакшишите да не облагат. В момента бакшишите се водят облагаеми, но те не влизат в касите. Идеята беше НАП да прави таргетирани проверки на касите на ресторантьорите. Щом отхвърлиха почти всички наши предложения, най-нормалното е ставката да се върне на 20%", обяви той.

"С проектобюджета на НЗОК ние предложихме няколко много сериозни реформи, като в тях има и финансови такива. МФ и НЗОК направиха анализ на цените на лекарствата. Установихме, че държавата губи по 100 млн. лева на година от това, че НЗОК плаща различни цени на отделните болници за едно и също лекарство. Има разлика в цената на едно и също лекарство около 10 пъти. Нашата идея е НЗОК да купува централизирано лекарства. В момента тези 100 млн. лева отиват в болниците и търговците на лекарства, които фактурират лекарството между 5 и 10 пъти по-скъпо", разкри зам.-министър Клисурски.