Пазарджишкият административен съд обяви за недействителен избора за кмет на Панагюрище на балотажа на 5 ноември. Делото беше образувано по жалба на досегашния кмет и кандидат за нов мандат Никола Белишки, който загуби от опонента си Желязко Гагов с 28 гласа.


Гагов беше независим кандидат, подкрепен от БСП. Белишки е от ГЕРБ. Предмет на жалбата на Белишки бяха нарушения в 15 секции. Бюлетините от 14 комисии бяха преброени от вещи лица в Панагюрище, а от секционна избирателна комисия в Попинци бюлетините бяха преброени в съдебната зала.

По делото е изслушана и приета съдебно-техническа експертиза, която след оглед на място от две вещи лица, повторно е преброила действителните, недействителните бюлетини, както и бюлетини "Не подкрепям никого", като са констатирани разлики, уточнява БТА.


Съдът е установил съществени нарушения на изборния процес, които са основание да обяви за недействителен резултата от изборите. Сред тях са неспазени указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) за окомплектоване на изборни книжа и прибирането им в чувалите, неправилно опаковане на чувалите, непопълнени документи, грешно попълнени и поправяни протоколи. Съществени са такива нарушения, при недопускане на които изборният резултат би бил различен, т.е. водещи до промяна на изразената воля от избирателя, посочват магистратите.


Общинската избирателна комисия в Панагюрище трябва да заплати сумата от 990 лв., представляваща направените в производството съдебно-деловодни разноски за възнаграждения за вещи лица.


Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните. От БСП заявиха, че ще обжалват решението на Административния съд в Пазарджик.