Нападатели превзеха танкер, свързан с Израел, край бреговете на Аден, Йемен, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на компанията оператор и компанията за морска сигурност Ambrey.
"Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж от 22 души, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Плавателният съд превозва пълен товар фосфорна киселина", се казва в изявление на фирмата оператор "Зодиак".
Въпреки че никоя групировка не е поела отговорност за акта за момента, през последните дни поне две други морски нападения бяха свързани с войната между Израел и "Хамас", припомня АП.
Нападателите са превзели танкера "Сентрал парк" на компанията оператор "Зодиак Маритайм" в Аденския залив. Той е плавал под либерийски флаг. Американски служител от отбраната, пожелал да запази анонимност, е потвърдил, че е извършено такова нападение.
"Зодиак маритайм" нарече нападението "предполагаем инцидент, свързан с пиратство".
"Зодиак" описва плавателния съд като собственост на Clumvez Shipping Inc, въпреки че други документи директно посочват "Зодиак Маритайм" като собственик.
Остава неясно кой стои зад атаката. Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси. Това е третият подобен инцидент след началото на войната между "Хамас" и Израел.
Все още няма официална информация от Външното ни министерство, която да потвърди има ли и колко са нашите сънародници на борда. Седмица след отвличането на "Галакси Лидър", чиито капитан и помощник-капитан са българи, екипажът все така остава в плен на йеменските бунтовници.