Фермери излизат на протест в четвъртък с искане за оставка на министъра на земеделието. От бранша настояват и за среща с премиера Николай Денков, като поставят срок на властта - да изпълни исканията им до края на седмицата. Причината за поредното недоволство, че не са изпълнени исканията им за подобряване на ситуацията в бранша. По-рано днес ресорният министър Кирил Вътев отговори пред медиите, че е озадачен от предприетите действия. Той припомни, че при идването на правителството на власт през юни е имало голямо забавяне и е направено всичко възможно да се навакса.



"Искаме оставката на министър Вътев в целия му кабинет, защото ние бяхме първата асоциация, която го подкрепихме и го подкрепихме, когато беше номиниран за министър. Но сега нещата не стоят така, той ни излъга", заяви Бойко Синапов от Обединени български животновъди.

"До края на седмицата трябва да бъде изплетена на всички хора полагащата им се украинска помощ. Също така искаме отпадане на модуларната ставка - всички хора трябва да получават еднакви пари - те имат еднакви разходи за животните. Освен това да се намери бюджет и ставката, която сега е 40 евро, да бъде не по-ниска от тази, която е била до сега - 190 лева на говедо и 300 на бивол", призова Димитър Зоров от Национален съюз на говедовъдите.“Протестът е законен. Пуснали сме уведомления до Столичната община и МВР”, добави Зоров.
Председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите на оранжериите са енергия. “При тези две войни, зимата ще е още по-тежка. Сега е момента търсим от министъра да подсигурят газта, да имат сигурност нашите работници да работят. Както са сложили министър Вътев, така да му намерят друга работа. ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка да ръка и да сложат специалист”, призова той. Георгиев се обърна и към Вътев и призова да приеме организациите.