Седмици преди Никулден рибари по Южното Черноморие се оплакват от изключително слаб улов. Липсват традиционни видове риба, които предходни години пълнеха рибарските мрежи, а след това и витрините на магазините.

На рибните пазари тази есен липсва традиционният за сезона паламуд. На щандовете все пак присъства негов заместник – турук.

Търговци обясняват, че рибата, която продават като заместител е с български и гръцки произход. Към момента черноморската риба, която предлагат е дребен сафрид и лефер. Липсата на паламуд и чернокоп, които традиционно се ловят в този момент на сезона потвърждават и рибарите от Ченгене скеле.

А във втората половина на ноември температурите и на въздуха и на морската вода са толкова високи,че пасажите паламуд избират други части на Черно море. Вероятно има и други причини за липсата на риба ,предполагат опитните рибари.

„Предполагам,че и климатологията и евентуално прекъсване на хранителни вериги. Наблюдава се намаляване на улова на цаца и горчивка. Ако този вид риби са се насочили към Източното крайбрежие,естествено и големите риби, които се хранят с тях, ще ги последват”, обясни рибарът Димитър Янчев.

Източник и кадър NOVA