Двамата от тримата общински съветници, които СЕК спечели в Бургас, се отказват от клетвата в местния парламент. Водачът Константин Бачийски явно е предпочел да остане депутат, след като в петък в 23,33 часа е подал заявление в Общинската избирателна комисия. В понеделник новоизбраните общински съветници в Бургас ще положат клетва на първата си тържествена сесия.

Припомняме, че Бачийски беше кандидат за кмет на Бургас, освен че е депутат от ПП-ДБ в настоящото Народно събрание. В предизборната надпревара той приложи най-черния пиар, опитвайки се да атакува опонентите си, но не блесна с никаква съществена идея. Опираше се единствено на План „Бачийски“, който дори при представянето му през 2015 година не успя да събере съществено мнозинство последователи. Той загуби изборите с 9,09% срешу 60,49% на Димитър Николов, който спечели с лекота петия си мандат.

„В ОИК Бургас е постъпило заявление с вх.№ 230/11.11.2023 год., подадено по е-мейл на 10.11.2023г. в 23.33ч., от Константин Живков Бачийски, с което същият заявява, че не желае да положи клетва и да встъпи в пправомощията на общински съветник, избран от кандидатската листа на ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“.

С Решение № 283-МИ от 30.10.2023г., ОИК Бургас, е обявила имената на избраните общински съветници по партии и коалиции, където от ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“, под номер 1 е обявен за избран за общински съветник Константин Живков Бачийски.

Заявлението е постъпило преди полагането на клетва пред Общинския съвет, поради което Общинска избирателна комисия Бургас, приема, че Константин Живков Бачийски не желае да встъпи в правомощията си на общински съветник и комисията следва да обяви за избран следващ кандидат от кандидатската листа“, пишат от ОИК-Бургас.

Днес стана ясно, че Бачийски предпочита депутатското място. На освободената от него позиция в ОбС- Бургас е бил посочен Диан Дунев – четвърти в листата, който обаче също е подал заявление за отказ. Така в местния парламент влиза петият – Николай Желев.