Президентът Румен Радев първо ще се запознае с мотивите на премиера акад. Николай Денков и после ще реши дали да освободи Пламен Тончев от поста на председател на ДАНС.

Това съобщават за БНТ от пресцентъра на държавния глава, след като Денков обяви на брифинг пред медиите, че е внесъл искане за освобождаването на Тончев от поста.

Причината - отказът му да предложи ново име за зам.-шеф на службата заради скандалния доклад на ДАНС, който накара Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване за първия тур на местните избори. Един от основните мотиви на правителството е всъщност незаконната намеса на службата в изборите в странат.

"Очаквах председателят на ДАНС да представи мотивирано предложение за зам.-председателя Денев. Той е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу използването й за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията", каза Денков по-рано днес.

В мотивите за исканата оставка на Тончев се посочва още присъствието на страната ни в сивия списък за пране на пари - въпрос, по който ДАНС е основно координиращо звено. Има и още - неприетия доклад на ДАНС за миналата година от Народното събрание.