Премиерът акад. Николай Денков поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев, след като той отказа да освободи своя заместник Деньо Денев. Причината - скандалният доклад на ДАНС, който накара Централната избирателна комисия да отмени машинното гласуване за първия тур на местните избори. Мотивите за освобождаването на Тончев са били изпратени до президента Румен Радев.

"В отговор на мое официално искане очаквах от председателя на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместника му Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради "липса на аргументи" Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа на машинния вот на първи тур на изборите. Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона в частта "противозаконна дейност срещу обществения ред". Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник след като преди избори не ми предостави искания от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала. Първо - че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второ - че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес", посочи Денков на брифинг пред журналисти.

Още преди дни стана ясно, че премиерът среща отказ от страна на ръководството на ДАНС по отношение поста на Денев. Заяви, че няма как да освободи зам.-председателя на службата, ако по закон не получи ново име като предложение именно от Тончев.

Напълно възможно е обаче президентът Румен Радев да не приеме мотивите на премиера. Държавният глава може да откаже да освободи Тончев, който е негово назначение в службата.

"Правителството е това, което координира работата на службите. Аз трябва да мога да работя с ръководството на службите", отговори Денков.