Бургаският административен съд ще се произнесе в понеделник по искането за отмяна на резултатите от изборите за местна власт в созополското село Зидарово и насрочването на нови частични до края на тази година. За касиране на вота настоява кандидатът на ПП ГЕРБ и кмет на Зидарово в продължение на четири мандата Стойчо Петков.

Според решение на ОИК с десет гласа повече изборите в Зидарово печели Христо Бардуков от МК "БСП за България, Български глас и ПП МИР". В хода на делото отново бяха преброени бюлетините и в двете изборни секции в селото. Според юридическия екип на Петков са допуснати съществени процесуални нарушения, които опорочават реалния вот на жителите на селото. Самият Стойчо Петков твърди, че е гласувано със счупени лични карти, били задрасквани протоколи, имало разминаване в ЕГН-тата в списъците и тези на гласувалите.

Общо 19 са оспорените от двете страни бюлетини. Според адвокат Юрий Бошнаков, който е упълномощен от представителите на МК "БСП за България, Български глас и ПП МИР", коалицията издигнала кандидатурата на Бардуков, нарушенията не са съществени и не обосновават твърденията за опорочаване на вота на избирателите. Нещо повече, по думите му, членовете и на двете секционни комисии в Зидарово, са посочили че изборния ден е минал спокойно и в нормална обстановка.

Обжалването не спира встъпването в длъжност на новоизбрания кмет, освен ако съдът постанови друго, предвижда Изборният кодекс.