Нов случай на дописване на бюлетини. В секция 32 в село Плоски, община Сандански, след края на изборния ден започва броенето на бюлетините.

Напрежение възниква при отчитането на гласовете за общинските съветници. Един от членовете показва няколко бюлетини, в които е отбелязана само преференция – няма номер на партия или коалиция.

„Не са гласували за никой. Не е само този лист, ами и следващият – недействителни са“, казва един от членовете, но получава отговор – „111 – това се знае кой е“.

Спорът дали бюлетините, на които има отбелязана само преференция без номер на политическа сила, видно от кадрите, е загубен, тъй като жена хваща химикалката и започва да надписва бюлетините.

Жената не е член на секционната комисия. По-рано е отправена забележка да се дръпне от масата. Към нея се обръщат с „Маре“.

Още преди спора на няколко пъти тя посяга и надписва бюлетини. Докато стои отстрани, изпуска неколкократно и химикалката си.

Предстои Общинската избирателна комисия в Сандански да се запознае със случая, да установи кое е лицето, попълвало бюлетини, докато членовете на секцията ги броят, да се проведе заседание и да бъде взето решение, обясниха от общинската комисия за bTV.

В изборната нощ, а и след това, не е получен сигнал за нередност в секцията в село Плоски.

Според секционния протокол намерените в избирателната кутия бюлетини за общински съветници са 436 – всяка една от тях е действителна, няма невалидни.

Двама гласоподаватели са отбелязали „Не подкрепям никого“. Само един кандидат под номер 111 от листите на всички партии и коалиции за общински съветници е получил преференциален вот, подкрепен от 221 души.

Подобни съмнения за злоупотреби в изборния ден имаше в Малорад, както и в Габровница.

Припомняме, че в социалните мрежи се появи видео от секция във врачанското село Малорад от изборния ден, на което се вижда как председателката на комисията Моника Йорданова и някои от членовете след края на изборния ден дописват преференции в бюлетините в полза на някои от кандидатите за общински съветници.

Разпитани по случая бяха свидетели, както членове на СИК в Малорад, така и застъпници, а също и кандидати за общински съветници. Изискан и вече е приобщен към делото е записът от видеонаблюдението в СИК. Назначени са и няколко експертизи.

В Габровница пък член на комисията зачертава бюлетини от общия куп за общински съветници.

Чува се и диалог, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет. Впоследствие обаче от протокола, качен на страницата на ЦИК, става ясно, че броят на невалидните бюлетини, вписани в него, съвпада с броенето от видеонаблюдението.