Ако се пуснат машини на втори тур би могло да се иска касиране на изборите, защото има установено нарушение. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" пред БНТ.

Той обясни, че под документа за верификацията на машините трябва да стои подписа на министъра на електронното управление, а не на заместника му. Според Йорданов именно това е и основното нарушение, а другото е, че Михаил Стойнов снимал хеш кода на машината с телефона си.

"Зам.-министър в нарушение на закона, без да има това право, повтаря целия процес и си разрешава сам на себе си. Влиза където не трябва, повтаря процес, който не бива да повтаря, снима с телефона си и изнася информация на флашка с репликата "Аз ще си поиграя. За това освен, че е имало свидетели, има записи и от охранителни камери".

Йорданов не вярва, че до балотажа ще има време за нова процедура по верификация и инсталиране на машините.

"Това са 12 000 машини. Кой ще ми даде гаранция, че за оставащото време това ще се случи".

На извънредния председателски съвет миналия петък са били извикани представители на ДАНС, ЦИК, външния министър Мария Габриел и министърът на електронното управление Александър Йоловски. По думите на Йорданов министърът сам казал, че е делегирал правата си на заместника си Стойнов, но той не е трябвало да повтаря процедурата.

"Викаме министъра, Мария Габриел и ЦИК на заседанието в парламента и министърът на електронното управление потвърждава, че неговият заместник е нарушил правилата, не е имал работа там и не е трябвало да прави всичко това. След това разговорът става още по-общ, защото той (министърът) казва: Аз съм работил в "Информационно обслужване" и да няма съмнения, че след това там се правят шмекерии, аз се отказвам да наблюдавам целия процес и делегирам правата си на зам.-министъра".

Йорданов попита как министър, който според него е нарушил закона, сега ще верифицира процеса наново. По думите му ПП-ДБ са унищожили доверието в сегашните машини и се обяви за въвеждането на нови или цялостна промяна в избирателната система.