Извънреден Председателски съвет в Народното събрание след пристигнал доклад от ДАНС, според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините за гласуване и ги е записал с телефона си и след това на флашки.

Тошко Йорданов, ИТН: Всички машини са компрометирани

„От доклада става ясно, че на 25-и - два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини”, посочи Тошко Йорданов от ИТН.

„Заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и сега само мога да подозирам къде са. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани”, категоричен е той.

„Помните ли записа на ПП как реалният им процент е 7 и как са изгърмели един проект на Слави и са взели един бутон? Този Стойнов веднага трябва да бъде арестуван. Прокуратурата трябва да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини”, допълни депутатът от ИТН.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: По най-бързия начин трябва да бъде сезирана Прокуратурата

„Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че в Министерството на електронното управление заместник-министър е извършвал заснемане със собствения си телефон и след това е прехвърлял на флашпамет процеса по генериране на код, след като този процес два дни преди това е бил завършил”, обяви и председателят на ПГ н ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По този повод на Председателския съвет е поканена и вицепремиерът Мария Габриел, уведомен е и президентът Румен Радев. „По най-бързия начин трябва да бъде сезирана Прокуратурата”, коментира Атанасова. Според нея компрометирането на машинното гласуване може да даде основание за обжалване на изборните резултати.

Делян Пеевски, ДПС: Някой иска да открадне изборите в България

„Това е нечувано, което се случва. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Председателят на парламента ни запозна с това как зам.-министър си е заснел целия процес на сорскода и може да направи една голяма „ала-бала” в държавата”, е мнението на съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС очаква от „Продължаваме Промяната” да се разграничат от зам.-министъра и премиерът Николай Денков да освободи Михаил Стойнов и министъра на електронното управление. „Това е нечувано – някой иска да открадне изборите в България”, допълни той.

Костадин Костадинов, „Възраждане”: Още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван

„Още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван”. Това заяви председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов. Той призова да излезе решение на ЦИК, с което машинното гласуване да бъде обявено за „невъзможно”, а правителството да подаде оставка заради пробив в националната сигурност.

„В един момент се оказва, че един заместник-министър може да повтори цялата процедура, да заснеме всичко това и след това да си го занесе съвсем безпрепятствено”, допълни Костадинов.

Радостин Василев, независим депутат: Възможно е да се стигне до отмяна на изборите

„Днес сме изправени пред втори случай на предателство за националната сигурност, след записите, които аз изнесох. Трябва незабавно да бъде задържан зам.-министърът, който е осъществил тези действия, да бъде разпитан. Да не се окаже всичко накрая някаква постановка, за да бъдат унищожени машините и да бъдат отменени като възможност за гласуване. Аз лично съм разколебан в момента дали да гласувам с машина. Всичко това се случва заради корупционната сглобка на ГЕРБ и „Продължаваме Промяната”, посочи независимият депутат Радостин Василев.

Според него е възможно да се стигне до отмяна на изборите в неделя. „До днес смятах, че машините бяха най-честния и сигурен начин за гласуване. Смесеното гласуване наруши честността на изборите”, допълни Василев. По негови думи, ако се премине само на гласуване с хартия, ГЕРБ и ДПС ще печелят изборите 100 години напред.

Източник NOVA