Станимир Апостолов е водач на листата за общински съветници на партия КОД (Консервативно обединение на десницата) в Бургас. Той е добре познато лице, тъй като в последните два мандата бе зам-председател на Общинския съвет, зам.-председател на постоянната Комисия по бюджет и финанси и член на постоянните Комисии по правни въпроси и спорт. В най-тежките периоди от COVID пандемията прокарваше докладни с облекчения за бизнеса. Апостолов винаги е защитавал идеята, че стадион „Черноморец” трябва да бъде възроден. Битка, която още не е приключила.

-Г-н Апостолов, голяма част от бизнеса в Бургас се състои от дребни и средни търговци. Как ще подкрепите техните искания в следващия мандат, ако бургазлии отново Ви иберат за общински съветник?

-Когато изборите наближат, всички започват да говорят, че ще подкрепят малкия и среден бизнес. Изважда се клишето “намаляване на административната тежест”, но след това този ангажимент като че ли отпада. Факт е, че в края на мандата си последният Общински съвет прие Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности, която на практика блокира бизнеса. Тя беше съставена без да се вземе под внимание мнението на браншовите организации и без да се използва опитът на администрацията. Имаше стара наредба, която с промени в посока облекчаване на бизнеса, можеше да е много по-приложима. В крайна сметка обаче бе приета нова, която очаквано разгневи бизнеса, и в момента Административният съд трябва да се произнесе по нея. Най-вероятно и тя като всички предхождащи я ще падне.

-Как си представяте тази наредба, така че да е работеща за дребния и среден бизнес?

-За да имаме качествени наредби, те трябва да бъдат изработени в диалог с гражданите, които ще обслужват. Добрият пример в Бургас е приемът в първи клас. Тогава бяхме първата община, която създаде Наредба за електронен прием, а сега е мултиплицирана в другите по-големи градове. Но тя беше направена в диалог с родителски организации и с организации на учителите. Администрацията и Общинският съвет проведоха над 100 срещи. И в крайна сметка препоръките от всички тях бяха взети под внимание, така че излезе качествена наредба, която не търпи промени в последните 6 години. Докато тази, касаеща дребните и средни търговци, беше точно обратното - нямаше диалог с бизнеса, нямаше диалог с администрацията. Единствен против нея в Правната комисия на ОбС бях аз, но моите аргументи не бяха уважени, защото бях сам. Сега наредбата е в съда и съвсем скоро ще излезе решение, което означава, че тази наредба трябва да бъде променена и то с диалог.

-Какви облекчения според Вас трябва да се въведат за сезонните обекти в Бургас?

-Има неща, които натоварват бизнеса. Едно от тях са сезонните разрешения за схемите за разполагане на маси и столове, за които всяка година дребният бизнес плаща такси, дори когато промяна няма. Според мен схемите трябва да се актуализират единствено при корекция на броя на масите и когато има промяна на старото действащо положение. Освен това последната наредба не позволява нещо много важно - автоматично продължаване на договорите на тези, които са развивали дадена търговска точка и са направили инвестиции. Търговските точки не са само колички за сладолед. В Морската градина има нови заведения, в които са инвестирани хиляди левове, за да имат приветлив вид. И те сега реално могат да загубят тези инвестиции. Затова моето предложение беше всеки търговец, който е работил 5 години на даден обект и е бил коректен към общината – плащал е всички данъци, не е имал нарушения, да може да използва автоматично подновяване на договора си с още 5 години. Защото другият способ, по който се отдават тези точки, е конкурс, който допуска 10 години. И действително имаме търговски точки в Морската градина, които са отдадени за толкова. Така част от търговците са неравнопоставени.

-Могат ли дребните и средни търговци да разчитат, че във Ваше лице ще имат общински съветник, който е отворен за диалог и разбира проблемите и битките им?

-Аз ще бъда техния глас, тъй като четири години съм работил на подобен обект и ги разбирам отлично. Освен това представлявам най-старата организация, защитаваща тези търговци, тъй като съм регионален председател за Бургаска област на Съюза за стопанска инициатива. А за всеки десен човек стопанската инициатива е на първо място и трябва да се стимулира.

Както в последния, така и в предния мандат винаги съм бил на страната на търговците и от тяхно име съм внасял предложенията им. Въпросът е, че Общинският съвет винаги е реагирал от гледна точка на силата. Никога не е приемал аргументи, не е влизал в диалог, за да се види кое е работещото решение. Защо? Защото винаги зависи от съветниците в него. Затова в бъдещия мандат в Общинския съвет трябва да влязат повече хора като мен и колегите ми от листата на КОД. Така гласът на дребните и средни търговци ще се чува по-силно.

-Има ключови предложения на общинската администрация, по които само Вие сте гласували против. Едно от тях е изграждането на арехологически кампус в бургаските Минерални бани. Защо?

-В началото на годината се прие план за развитие на парк „Минерални бани”, който предвижда неговото разширяване и допълнително залесяване. Идеята е райониране на: лесо парк, историческа част, където се извършват разкопките, и изграждане на образователен кампус за студенти от европейски страни, които да провеждат стажовете си по археология там. Всичко това е много добре, но става за сметка на бившата къпалня, на бившите басейни в Минерални бани. Навремето там имаше голям басейн с олимпийски размери, както и по-малък басейн с кула за скокове на вода. Тези къпални са изградени в абсолютно всички минерални бани в България и още ги има. Това е зона за спорт, за развлечения. Независимо че в момента те не функционират и са в много лошо състояние, тази зона трябва да се развива по този начин. А кампусът може да бъде изнесен на друго място, например лесопарка и да бъде с екологични бунгала. Докато мястото на бившата къпалня е най-логично да се отдаде на концесия и да бъде изграден термален аквапарк. В Бургас нямаме аквапарк. Така ще могат да се съчетаят четири вида туризъм в едно – балнеотуризъм, развлекателен туризъм, исторически туризъм и морски туризъм. При положение, че имаш плаж на 10 км, че си в Минерални бани, че имаш историческа забележителност дори по-добрият вариант е да се работи и по двата проекта. Нека да се разработва територия за кампус, но не на това място, а да се стимулира развитието на парк с водни атракции. Целта е около него да могат да се развият малки хотели и Банево, Ветрен и Минерални бани да станат един притегателен втори център на туризма, а не само плажът на Бургас.

-Кои ще са Вашите каузи в следващия Общински съвет и свързани ли са със спортните бази?

-Аз се явявам като кандидат и искам доверието на гражданите за трети мандат. Неотменна кауза за мен е запазването на спортното предназначение на бургаските футболни стадиони. Няма град в Европа, в който да няма представителен общински стадион. Във всеки град в Европа има храм, независимо дали е християнски или мюсюлмански, стадион и кметство. Това са трите сгради, които задължително ги има. В Бургас за съжаление стадионите са частни и основното ми желание и мотив да стана общински съветник е да запазим базите и сагата със стадион „Черноморец” да се реши. В края на последния мандат се разплете тази с така наречената Дупка в центъра на Бургас чрез диалог между двете спорещи страни. По същия начин е време да се реши казусът със стадиона. С диалог между акционерите, кредиторите, така че да се стигне до развръзка в полза на гражданите на Бургас. А тя е стадион „Черноморец” да съществува, да бъде модернизиран и заедно със зала „Арена Бургас” и басейн „Арена ОЗК” да бъде третото спортно бижу в бургаската спортна инфраструктура. Защото бургаският футбол и бургаските граждани го заслужават.-Какви са впечатленията Ви от листата на КОД Бургас, която водите? В нея като че ли има най-много представени професии - от лекари, през хора на изкуството, спортисти, предприемачи и хора в неравностойно положение. Защо бургазлии трябва да подкрепят Вас и колегите Ви?

-КОД се явява за първи път на местни избори, но ние като демократи сме стари биткаджии, не сме новобранци в политиката. И затова 3/4 от нашата листа са представители на гражданската квота. Защото трябва нова енергия, нова енергия въобще в политиката, нова енергия в Общинския съвет. А тази енергия ни дава гражданското общество, защото идеите на гражданите са болките на гражданите и решенията ще дойдат от тях. Ние имаме както казахте най-всеобхватната листа. Кандидатите ни представят всички сектори на гражданското общество. Всички са професионалисти в своите области. Много от тях са обществено познати и са гордост за град Бургас, като: Милен Георгиев, Марина Змеева, д-р Лидия Дренчева, д-р Светослав Тодоров, д-р Георги Митев. Всеки един от листата е признат авторитет в своята сфера и заслужава да му бъде гласувано доверие.

-Г-н Апостолoв, как ще призовете бургазлии да Ви подкрепят и защо въобще да излязат и да гласуват?

-Бих призовал бургазлии да гласуват, защото кметът предлага, но Общинският съвет разполага. Която и да е добра идея, на който и да е кмет, не може да бъде реализирана без решение на Общинския съвет. Най-важното е в Общинския съвет да влязат качествени хора, да влязат възможно най-компетентните представители на всички тези различни сектори на гражданското общество, за да могат да дадат най-добрире решения за Бургас. Защото Бургас го заслужава! Затова подкрепете ни с номер 22 в бюлетината за общински съветници.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!