Ясно е, че австрийската перспектива е следната. Ние като Австрия сме зад България за всички усилия, които полага за да запази външните граници на ЕС. България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Ние се нуждаем от силни партньори. За нас в момента е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство.

Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с премиера Николай Денков, който е във Виена.

"Шенген трябва да бъде поправен, докато не се случи няма как да го разширим", добави Нехамер.

"Солидарно трябва да застанем срещу "Хамас". "Хамас" използва населението като заложници и това трябва да престане", каза още австрийският канцлер.

Много благодаря за вашето посещение, обърна се Нехамер към Денков и изрази надежди, че ще се видят отново.

България не очаква днес да получи отговор от Австрия за отпадане на ветото срещу приемането на България в Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков, който днес проведе срещи в австрийския парламент и с австрийския канцлер Карл Нехамер, с когото направи съвместно изявление.

Това, което целим с визитата днес, е да обясним на австрийското общество, а от там и на австрийските политици, че за тях е по-добре България да е част от Шенгенската зона, каза още Денков.

"Защо е по-добре – защото така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа и в Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност, така че това са аргументи, които са кратки, ясни и ние ще ги обясняваме, докато бъдат чути", заяви премиерът.

Австрия обяснява наложеното вето с мигрантския наплив, според Виена и по маршрута през България. По думите на Денков обаче едва 2 процента от пристигащите в Австрия мигранти са преминали през българска територия.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви вчера на среща със съседните на Австрия държави, че системата Шенген не работи:

"За съжаление се наложи да върнем граничния контрол към съседите ни Словения и Унгария. В момента в едва от половината държави от Шенгенската зона няма граничен контрол. Това означава, че тази система просто не работи", категоричен е Шаленберг.

В рамките на еднодневното официално посещение във Виена българският премиер разговаря с представители на австрийския бизнес. В разговора с президента на обединението на австрийските индустриалци Георг Книл българската делегация се е опитала да убеди австрийския бизнес да подкрепи българското членство в Шенген.

България разчита и на австрийския бизнес да даде рамо за Шенген
"Знаете, австрийският бизнес е изключително добре представен в България, дори по неофициални данни е номер 1. Тези компании също страдат затова, че имат затруднения в движението, така че се надяваме и те да чуят нашите аргументи и да успеят още по-убедително да ги разкажат на австрийските граждани".

Николай Денков очаква на срещата на върха на ЕС през декември да бъдат отчетени всички гледни точки, които се отнасят до разширяването на Шенген, като допълни, че ЕК отчита много високо напредъка на България в прилагането на антикорупционните политики, което от своя страна е условието на Нидерландия да се откаже от своето вето за приемането ни в Шенгенската зона.